MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Poliția va intensifica monitorizarea respectării măsurilor de prevenire și răspândire a virusului Covid-19

În prezent la nivel internațional se atestă o creștere semnificativă a numărului de cazuri de infectare cu noile variante ale virusului SARS-CoV-2.

 

Totodată, pe teritoriul Republicii Moldova se înregistrează o creștere a numărului de cazuri COVID-19.

 

În contextul riscului sporit de import al noilor variante ale virusului SARS-CoV-2, precum și de răspândire a acestora pe teritoriul țării, Comisia naţională extraordinară de sănătate publică a emis Hotărârea nr.57 din 17 iulie 2021, conform căreia au fost instutite unele reguli noi de prevenire și control ale infecției COVID 19.

 

Începând de azi, 19 iulie, poliția va intensifica măsurile de prevenire și răspândire a virusului, astfel în continuare este obligatoriu:

- purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice închise, în transportul public și la stațiile de așteptare, inclusiv în spațiile deschise unde nu este posibilă respectarea distanței fizice;

- respectarea distanței fizice între persoane de minimum un metru;

- respectarea regimului de autoizolare de către persoanele cărora li se stabilește regimul respectiv;

 

Persoanele care se află în regim de autoizolare (carantină), indiferent de zona din care au sosit, pot întrerupe acest regim după a 7-a zi dacă efectuează un test PCR COVID-19, iar rezultatul acestuia este negativ.

 

Totodată, se admite desfășurarea evenimentelor festive, cu ocuparea a cel mult 50% din numărul de locuri în spațiile închise din cadrul unităților, cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire și control al infecției COVID-19 și obligația organizatorilor de a întocmi lista participanților, cu evidența epidemiologică, conform modelului stabilit (nume, prenume, IDNP, număr de telefon, e-mail, adresa de domiciliu).

 

 

Se recomandă desfășurarea evenimentelor în spații deschise cu respectarea măsurilor impuse de autorități.

 

În interiorul unităților de alimentație publică de orice și pe teritoriul zonelor de agrement, se va admite un număr limitat de persoane, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 m2 pentru fiecare persoană. Fluxul de persoane va fi dirijat astfel încât să se evite formarea aglomeraţiilor.

 

Pentru siguranța noastră și a celor dragi, în continuare se recomandă, aflarea în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.) în grupuri mai mici de 3 persoane, cu excepția membrilor unei familii și evitarea aflării persoanelor în vârstă de peste 63 de ani în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă;

 

Sănătatea este o prioritate pentru noi toți. Vă îndemnăm să respectați măsurile dispuse de autorități, ele sunt pentru a ne proteja și pentru a preveni răspândirea virusului!

 

Fiți conștienți, contribuiți la stoparea pandemiei COVID-19!

 

19 iulie 2021